ßßß


Składniki:1 szklanka cukru1 szklanka miodu1 szklanka kwaśnej śmietany4 szklanki mąki6 jajek15 dag margaryny1 łyżka sody oczyszczonej1 łyżka kakao1 cała torebka przyprawy do piernikarodzynkiorzechyWykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać roztopiony miód. Wszystko wymieszać z mąką, dodać sodę, przyprawę do piernika, kakao, śmietanę, a na końcu pianę ubita z białek i bakalie. Ciasto wyłożyć na blaszkę 21x32 wyścielona papierem i piec 1 godz. w 180 st.C. Po upieczeniu ciasto przeciąć na 3 blaty i przełożyć powidłem śliwkowym lub twardą marmoladąDo przełożenia:1 litr powideł śliwkowych6 łyżeczek żelatynyŻelatynę namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie i pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzewać do momentu aż się rozpuści. Połączyć z powidłami. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejących powideł, przykryć drugim blatem, następnie wyłożyć drugą połowę powideł i przykryć trzecim blatem ciasta. Wierzch polać polewą i ozdobić według uznania.Smacznego!