Wykonanie
Święta , święta i już po świętach. Ten rok tak szybko mija że ani się obejrzymy, a już jesteśmy bogatsi o kolejny rok doświadczeń. W ostatnim czasie mało mnie było na blogu, a to za sprawą długiego przeziębienia, które się mnie trzyma do dziś. Dla tego też postawiłam na prostotę i szybkość wypieków. Dziś piernik przełożony
powidłem śliwkowym. Szybki i naprawdę smaczny. Polecam.



Składniki:1 szklanka
cukru1 szklanka
miodu1 szklanka kwaśnej
śmietany4 szklanki
mąki6
jajek15 dag
margaryny1 łyżka
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao1 cała torebka
przyprawy do piernika
rodzynkiorzechyWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem,
żółtkami, dodać roztopiony
miód. Wszystko wymieszać z
mąką, dodać
sodę,
przyprawę do piernika,
kakao,
śmietanę, a na końcu pianę ubita z
białek i
bakalie. Ciasto wyłożyć na blaszkę 21x32 wyścielona papierem i piec 1 godz. w 180 st.C. Po upieczeniu ciasto przeciąć na 3 blaty i przełożyć
powidłem śliwkowym lub twardą
marmoladąDo przełożenia:1 litr
powideł śliwkowych6 łyżeczek
żelatynyŻelatynę namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie i pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzewać do momentu aż się rozpuści. Połączyć z powidłami. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejących powideł, przykryć drugim blatem, następnie wyłożyć drugą połowę powideł i przykryć trzecim blatem ciasta. Wierzch polać polewą i ozdobić według uznania.Smacznego!