ßßß Cookit - przepis na Bułeczki gąsieniczki

Bułeczki gąsieniczki

nazwa

Wykonanie

Do upieczenia pysznych bułeczek gąsieniczek wykorzystałam przepis pani Anety Dobrzańskiej-Gotowiec z Lublina. Wyszły rewelacyjne, wszystkim bardzo smakowały.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
1,6 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżki cukru
3 łyżki oleju
Nadzienie:
8 parówek
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
oregano
ser parmezan
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków.I rozwałkować na prostokątne placki. Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, dociskając parówkę.
Ponacinać w poprzek na 8 części, nie przecinając do końca . Dolny brzeg wykręcamy w lewo o 90 stopni, następny - w prawo itd. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.
Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać oregano oraz serem. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2014/01/bueczki-gasieniczki.html