ßßß

Składniki na ciasto:30 dag mąki1,6 dag drożdży1 szklanka mleka1 łyżeczka soli2 płaskie łyżki cukru3 łyżki olejuNadzienie:8 parówekDo posmarowania:1 jajko1 łyżka mlekaoreganoser parmezanWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków.I rozwałkować na prostokątne placki. Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, dociskając parówkę.Ponacinać w poprzek na 8 części, nie przecinając do końca . Dolny brzeg wykręcamy w lewo o 90 stopni, następny - w prawo itd. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać oregano oraz serem. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.Smacznego!