Wykonanie
Do upieczenia pysznych bułeczek gąsieniczek wykorzystałam przepis pani Anety Dobrzańskiej-Gotowiec z Lublina. Wyszły rewelacyjne, wszystkim bardzo smakowały.


Składniki na ciasto:30 dag
mąki1,6 dag
drożdży1 szklanka
mleka1 łyżeczka
soli2 płaskie łyżki
cukru3 łyżki
olejuNadzienie:8
parówekDo posmarowania:1
jajko1 łyżka
mlekaoreganoser parmezanWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól i
cukier, wmieszać
drożdże. Dodać
mleko i
olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków.I rozwałkować na prostokątne placki. Na każdym placku położyć
parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, dociskając
parówkę.Ponacinać w poprzek na 8 części, nie przecinając do końca . Dolny brzeg wykręcamy w lewo o 90 stopni, następny - w prawo itd. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki posmarować
jajkiem z
mlekiem i posypać
oregano oraz
serem. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.Smacznego!