Wykonanie
4 szklanki
mąki1 kostka
margaryny3/4 szklanka
cukru2 całe
jajka1 łyżka
miodu3-4 łyżki
śmietany1 łyżeczka
sodyWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść . Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki. Placki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut żeby zbytnio się nie zrumieniły. Po upieczeniu placki gorące kłaść jeden na drugi.Masa:1/2 litra
mleka1 szklanki
cukru4 łyżki
kaszy manny1 kostka
masła2 łyżeczki
kakaoaromat migdałowykieliszek
spirytusukwasek
cytrynowy do smakuWykonanie:
Mleko zagotować z
cukrem, wsypać
kaszę manną i energicznie mieszać, (aby nie powstały grudki) gotować około 20 minut. Ugotowaną
kaszę manną studzić często mieszając aby nie zrobił się kożuch.
Masło spienić, i ciągle ucierając dodawać stopniowo ostudzoną
kaszę manną. Pod koniec dodać trochę
aromatu migdałowego, do smaku kwasek
cytrynowy i kieliszek
spirytusu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać
kakao i wymieszać. Ostudzony placek posmarować
dżemem, położyć kolejny posmarować białą masą, położyć kolejny placek, posmarować masą ciemną przykryć ostatnim plackiem. Ciasto można posypać
cukrem pudrem lub polać polewa. Najlepsze jest na drugi dzień.Ja jednak ciasto podzieliłam na 3 części, a po upieczeniu przełożyłam tylko jasną masą.