Wykonanie
Dziś przepis na różową
sałatkę z
buraczków.Czerwony
burak jest nadzwyczaj bogaty w kwas foliowy, dlatego proponuje się go kobietom w ciąży, dzieciom "niejadkom" oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu.Osobom uprawiającym czynnie
sport wzmacnia sprężystość masy mięśniowej oraz pomaga usuwać zakwasy. Cenna witamina B12 zawarta w
buraku wspaniale łagodzi
bóle: kręgosłupa, korzonków nerwowych,
bóle menstruacyjne, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie.
Burak ćwikłowy jest pożywny, aromatyczny, jest jednym z najsłodszych warzyw o największej zawartości
cukru.Ja również bardzo lubię te cenne warzywa więc dzielę się z innymi moim przepisem.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:ok. 80 dag
buraczków1
czerwona cebula1 mała
papryka2-3
ogórki kwaszone4
jajka2 łyżki
majonezusólpieprzBuraczki umyj i ugotuj wraz z łupinami. Ugotowane
buraki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Oczyszczoną
paprykę,
cebulę,
ogórki,
jajka również pokrój w kostkę i dodaj do
buraków. Do pokrojonej sałatki dodaj
majonez,
sól i
pieprz i wymieszaj. Dla zaostrzenia smaku można dodać troszkę
musztardy.Smacznego!