Wykonanie
Najszybsza drożdżówka jaką kiedykolwiek piekłam, bez zagniatania, wyrabiania itp... można ją piec z
owocami ale bez nich jest równie pyszna a co najważniejsze jest wilgotna i na dłużej zachowuje swoją świeżość, pod warunkiem że coś zostanie na następny dzień :)
Składniki na ciasto:10 dag
drożdży1,5 szklanki
cukru5
jajek1/2 szklanki
oliwy10 dag
margaryny1 szklanka gorącego
mleka70 dag
mąkiWykonanie:Wszystkie składniki ułóż warstwowo w wysokim naczyniu, zaczynając od
drożdży (pokrusz je na spód naczynia), zasyp połową szklanki
cukru.
Potem wylej roztrzepane
jajka i
oliwę i dodaj posiekaną
margarynę.Na koniec wszystkie składniki zalej szklanką gorącego
mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Po tym czasie dodaj szczyptę
soli oraz 70 dag
mąki i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 32 na 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż
owoce (takie na jakie masz ochotę, ja zrobiłam ze
śliwkami ze słoika ), na
owoce wysyp kruszonkę.Piecz w temperaturze 160 st. C przez około 40 minut (jeżeli posiadamy w piekarniku funkcję: góra-dół.Kruszonka:6 łyżek
margaryny6 łyżek
cukru1,5 szklanki
mąkiWykonanie:Wszystkie składniki zagnieć i pokrusz.Smacznego!