ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Najszybsza drożdżówka jaką kiedykolwiek piekłam, bez zagniatania, wyrabiania itp... można ją piec z owocami ale bez nich jest równie pyszna a co najważniejsze jest wilgotna i na dłużej zachowuje swoją świeżość, pod warunkiem że coś zostanie na następny dzień :)
Składniki na ciasto:
10 dag drożdży
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/2 szklanki oliwy
10 dag margaryny
1 szklanka gorącego mleka
70 dag mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki ułóż warstwowo w wysokim naczyniu, zaczynając od drożdży (pokrusz je na spód naczynia), zasyp połową szklanki cukru. Potem wylej roztrzepane jajka i oliwę i dodaj posiekaną margarynę.
Na koniec wszystkie składniki zalej szklanką gorącego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Po tym czasie dodaj szczyptę soli oraz 70 dag mąki i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 32 na 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (takie na jakie masz ochotę, ja zrobiłam ze śliwkami ze słoika ), na owoce wysyp kruszonkę.
Piecz w temperaturze 160 st. C przez około 40 minut (jeżeli posiadamy w piekarniku funkcję: góra-dół.
Kruszonka:
6 łyżek margaryny
6 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieć i pokrusz.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/03/ciasto-drozdzowe.html