Wykonanie
Lepienie tradycyjnych pierogów jest bardzo czasochłonne. Dlatego lubię nieraz wykorzystać patent oszczędzający całkiem sporo pracy -
drożdżowe pierogi z piekarnika. Często robię je z
owocami, ale tym razem padło na pikantne, obiadowe nadzienie.nadzienie:- ugotowana
soczewica (ok 1,5 szklanki)- pół główki
czosnku- łyżka granulatu
sojowego- kawałek smażonego tempehu (pokrojony w kostkę)-
sól,
pieprz,
sos sojowy,
ostra paprykaSoczewicę,
czosnek i
przyprawy mielę na gładką masę. Dodaję pozostałe składniki i mieszam łyżką. Z
mąki,
wody,
drożdży i
margaryny wyrabiam ciasto (proporcje na oko). Teraz jest dowolność, albo wycinamy ładne, nieduże kółeczka na pierogi albo tak jak ja urywamy kawałki ciasta, wałkujemy i robimy nierówne pierogi giganty. Całość ląduje w piekarniku na około 25 minut.