Wykonanie
PTYSIEZ braku pomysłu na ciasto ,szukałam ,szukałam i znalazł się przepis na ptysie,który okazał się całkiem nie skomplikowany.

Składniki:Ciasto:* 8dag
margaryny* 1 łyżka
cukru* szczypta
soli* 15 dag
mąki pszennej* 4
jajka* 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:*
budyń śmietankowy z
cukrem* 2 szkl.
mleka* 2 łyżki
śmietany 18%* starta
czekolada mleczna ( z 3 kostki)
Masło,
cukier i
sól zagotować z 1 szkl.
wody. Wsypać
mąkę i szybko mieszać,gotując na małym ogniu,do momentu aż ciasto nie będzie odchodzić od ścianek. Pozostawić do ostygnięcia,a później ucierać dodając kolejne
jajka,łącznie z ostatnim
jajkiem dodać
proszek do pieczenia. Blachę wyłożyć pergaminem i nakładać szprycą małe kupki ciasta w dość dużej odległości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 35 min ( koniecznie należy pozostawić 20 min w piekarniku nie otwierając drzwi). Gorące ptysie od razu przekroić.Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami
mleka a resztę zagotować w garnku,
potem na małym gazie,energicznie mieszając wlać
budyń. Następnie przestudzić i wymieszać ze
śmietaną i wiórkami
czekolady. Nałożyć na ptysie i pozostawić do wystygnięcia.