Wykonanie
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc
pora na moją pierwszą propozycję. Będą to babeczki z
białą czekoladą ;) Są one bardzo delikatne i mają ciekawy smak, tak naprawdę to nie trzeba ich ozdabiać, a wystarczy tylko posypać
cukrem pudrem ;)

Składniki:125 g
margaryny1/2 szklanki
cukru (najlepiej drobnoziarnisty)2
jajka średniej wielkościłyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
mąki pszennej75 g startej
białej czekoladyłyżka
mlekaszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczeniaew. barwniki do ciasta (ja używam tych w proszku)Przygotowanie:Zaczynamy od ubicia
jajek, do oddzielnej miski dajemy
cukier oraz
masło, miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Do tak otrzymanej masy dodajemy wcześniej ubite
jajka oraz ekstrakt
waniliowy i dalej miksujemy. Następnie przesiewamy przygotowaną
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dodajemy
białą czekoladę. W tym momencie można również dodać
barwniki spożywcze jeżeli chcemy otrzymać kolorowe babeczki. Wszystko miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Jeżeli masa jest gęsta dodajemy łyżeczkę
mleka, ponieważ powinna być płynna. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, przygotowujemy na blasze foremki na babeczki ( mi z tego przepisu wychodzi około 12 babeczek, to zależy od wielkości). Nakładamy ciasto do foremek, można dodać dodatki do środka tak jak przy Muffinkach, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut aż babeczki zabarwią się na złoty kolor.POWODZENIA I SMACZNEGO !


Moja propozycja podania:

Petite Princesse