ßßß
Składniki:125 g margaryny1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnoziarnisty)2 jajka średniej wielkościłyżeczka ekstraktu waniliowego1/2 szklanki mąki pszennej75 g startej białej czekoladyłyżka mlekaszczypta soliłyżeczka proszku do pieczeniaew. barwniki do ciasta (ja używam tych w proszku)Przygotowanie:Zaczynamy od ubicia jajek, do oddzielnej miski dajemy cukier oraz masło, miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Do tak otrzymanej masy dodajemy wcześniej ubite jajka oraz ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Następnie przesiewamy przygotowaną mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy białą czekoladę. W tym momencie można również dodać barwniki spożywcze jeżeli chcemy otrzymać kolorowe babeczki. Wszystko miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Jeżeli masa jest gęsta dodajemy łyżeczkę mleka, ponieważ powinna być płynna. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, przygotowujemy na blasze foremki na babeczki ( mi z tego przepisu wychodzi około 12 babeczek, to zależy od wielkości). Nakładamy ciasto do foremek, można dodać dodatki do środka tak jak przy Muffinkach, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut aż babeczki zabarwią się na złoty kolor.POWODZENIA I SMACZNEGO !
Moja propozycja podania:
Petite Princesse