Wykonanie
Witam, po dłuższej nieobecności, ale za to z pysznym
ciastem, które
jadłam w gościach, ale troszkę pozmieniałam.Składniki:

6
jajek8 łyżek
mąki2 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
cukrupuszka masy krówkowejmały kubek kremówki 30 %20 dag
słonecznikafiks do
śmietanyPrzygotowanie:
Żółtka oddzielić od
białek i
białka ubić na sztywno. Następnie dodać
cukier,
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia i wymieszać. Na sam koniec dodać
żółtka i wszystko wymieszać razem.Ciasto wylać na małą blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka.Ja robiłam ciasto w małej formie bo miało być na szybko i mało więc jeden blat przekroiłam na pół.Gdy
biszkopt się piecze prażymy
słonecznik na suchej patelni.W małym rondelku wymieszać masę
krówkową z odrobina
mleka.
Słonecznik wsypać do masy i wymieszać.Kremówkę ubić z odrobiną
cukru i fiksemUpieczony
biszkopt odwracamy na blasze do góry papierem i ściągamy papier z niego, następnie układamy z powrotem
biszkopt na papierze.Na
biszkopt wykładamy połowę masy krówkowej i równomiernie rozsmarowujemy. Na masę wykładamy całą
bitą śmietanę i przyciskamy drugim blatem
biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy pozostałą masę i schładzamy w lodówce.