ßßß
400 g świeżego groszku100 g lekko wędzonego boczku2 szalotki, pokrojone w plasterki2 łyżki stołowe oliwy z oliwek2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina1 litr jasnego bulionu warzywnego( nage)100 ml tłustej śmietany i dodatkowo do polaniasól morska i świeżo zmielony pieprzPrzygotowanie:Odłóż 4 plastry boczku, a resztę posiekaj. Włóż posiekany boczek do rondla, dodając szalotkę i oliwę. Podgrzej, aż boczek zacznie skwierczeć, a wtedy zmniejsz ogień i smaż ok. 5 minut.Dodaj groszek i smaż następne 2-3 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje.Wmieszaj bulion razem z 250 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zostaw na małym ogniu na 15 minut. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez gęste sito do miski, dociskając spodem łyżki. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.W tym czasie ugrilluj plastry boczku, aż będą chrupiące. Utrzymuj ciepło.Kiedy zupa się schłodzi, sprawdź czy jest odpowiednio doprawiona i energicznie wmieszaj do niej śmietanę. Ponownie dopraw . Podawaj w miskach, polaną dodatkowo i z plastrami boczku.Ja swoja zupę podgrzałam bo zimna mi nie smakowała.