ßßß Cookit - przepis na 156. Krokieciki ziemniaczano - serowe w sosie koperkowym

156. Krokieciki ziemniaczano - serowe w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Witam, dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na piątkowe danie. Przeglądałam ostatnio książkę kucharską i na ten przepis natrafiłam, więc postanowiłam go wypróbować.
Składniki na krokiety:
30 dag twarogu ( ja miałam pół tłusty)
20 dag ziemniaków
8 dag mąki
3 dag cebuli
2 jaja
sól
pieprz
2 dag margaryny
bułka tarta
Składniki na sos koperkowy:
1 pęczek koperku
masło
mąka
50 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
Przygotowanie sosu:
W rondelku rozpuszczam kawałek masła i dosypuję mąkę tworząc zasmażkę( gramowo nie napiszę ile tego masła i mąki, ponieważ robię to na wyczucie). Następnie wlewam bulion, posiekany koperek, i wszystko przyprawiam do smaku solą i pieprzem i wszystko razem mieszam. Sos musi być gęsty, więc jeśli będzie rzadki to dodajcie trochę mąki.
Przygotowanie krokiecików:
Ziemniaki opłukać i ugotować w mundurkach,następnie obrać skórki i schłodzić.
Świeży ser niekwaśny , dobrze odciśnięty przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z ziemniakami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać se r, ziemniaki, cebulę usmażoną, przyprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Formować w tartej bułce wałeczki o średniki 2 cm i długości 5 cm. Rumienić ze wszystkich stron na tłuszczu na patelni( w moim wypadku na margarynie zmieszanej z oliwą). Usmażone krokiety układać w piramidę na talerzu.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/04/156-krokieciki-ziemniaczano-serowe-w.html