Wykonanie
Witam, dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na piątkowe danie. Przeglądałam ostatnio książkę kucharską i na ten przepis natrafiłam, więc postanowiłam go wypróbować.Składniki na krokiety:30 dag
twarogu ( ja miałam pół tłusty)20 dag
ziemniaków8 dag
mąki3 dag
cebuli2
jajasólpieprz2 dag
margarynybułka tartaSkładniki na sos
koperkowy:1 pęczek
koperkumasłomąka50 ml
bulionu warzywnegosólpieprzPrzygotowanie sosu:W rondelku rozpuszczam kawałek
masła i dosypuję
mąkę tworząc zasmażkę( gramowo nie napiszę ile tego
masła i
mąki, ponieważ robię to na wyczucie). Następnie wlewam
bulion, posiekany
koperek, i wszystko przyprawiam do smaku
solą i
pieprzem i wszystko razem mieszam. Sos musi być gęsty, więc jeśli będzie rzadki to dodajcie trochę
mąki.Przygotowanie krokiecików:
Ziemniaki opłukać i ugotować w mundurkach,następnie obrać skórki i schłodzić.Świeży
ser niekwaśny , dobrze odciśnięty przepuścić przez maszynkę do
mięsa razem z
ziemniakami.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
Margarynę utrzeć z
żółtkami, dodać se r,
ziemniaki,
cebulę usmażoną, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem, dokładnie wymieszać.Formować w
tartej bułce wałeczki o średniki 2 cm i długości 5 cm. Rumienić ze wszystkich stron na tłuszczu na patelni( w moim wypadku na
margarynie zmieszanej z
oliwą). Usmażone krokiety układać w piramidę na talerzu.