ßßß Cookit - przepis na selerowy krem kalafiorowy

selerowy krem kalafiorowy

nazwa

Wykonanie

Taaak, jako, że jesień weszła na tapetę, trzeba się do niej dostosować, nie tylko szalikowo...
Na ten czas, nie ma dla mnie nic lepszego od zup, kremów...dla mnie, powtarzam, bo przecież każdy lubi co innego. Fajnie się mam, bo koło mnie jest targowisko warzywne i tam biegam między alejkami z tą moją Miłą, wybieramy, wąchamy i kupujemy.
Dziś zachęcam Was do spróbowania kremu z selerowego kalafiora ;p
Dlaczego tak?
Bo uznałam, że sam kalafior może być nico mdły, tudzież mało wyrazisty, a seler na pewno go rozbudzi,
do tego ziemniak, por, koperek.
Wyszła bajecznie kremowa zupa, pachnąca i rozgrzewająca.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 6 zł
Składniki:
1 mały kalafior
1 por
1 główka selera - raczej większa
4 małe ziemniaki
koperek świeży
groszek ptysiowy
łyżka masła
sól morska
pieprz
zioła prowansalskie - odrobinka
500 ml bulionu warzywnego
szczypta sezamu
Ziemniaki obieram ze skóry, myję, kroję w kostki.
Pora myję, kroję na paski. Podobnie postępuję z selerem.
Kalafiora dzielę na różyczki, myję bardzo dokładnie. Odstawiam na bok.
W garnku rozpuszczam masło, wrzucam ziemniaki, pora, doprawiam do smaku, podsmażam chwilę.
Kiedy składniki nieco zmiękną, podlewam je bulionem, doprowadzam do wrzenia.
Następnie, dodaję kalafiora, gotuję wszystko 20 minut na wolnym ogniu.
Kiedy wywar jest już gotowy, doprawiam go, odstawiam na chwilę, aż przestygnie, po czym miksuję na gładką masę. Na koniec dodaję posiekany na drobno koperek, mieszam.
Porcję zupy dekoruję sezamem oraz groszkiem ptysiowym.
Krem podałam z kilkoma plasterkami smażonych ziemniaków okraszonych solą morską.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/10/selerowy-krem-kalafiorowy.html