ßßß Cookit - przepis na Kolorowa sałatka z komosą ryżową

Kolorowa sałatka z komosą ryżową

nazwa

Wykonanie

Tęcza soczystych smaków...
Cała tęcza warzywnych smaków - czarne oliwki, mix zielonych sałat, pomidorki, żółta papryka i szczypior, a do tego czarna quinoa, zwana także komosą ryżową i lekki dressing. Taka pełna kolorów sałatka daje zastrzyk pozytywnej energii w pochmurne dni . :)
Quinoa bogata jest w białko, błonnik i węglowodany, dzięki czemu posiłki z jej udziałem są sycące i wysokoenergetyczne. Do tego nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, pora to zmienić! :)
Składniki (na dwie porcje):
pół szklanki czarnej komosy ryżowej (czarna quinoa),
pół opakowania mixu sałat,
10 pomidorków koktajlowych,
pół szklanki czarnych oliwek,
pół żółtej papryki,
1/3 pęczka szczypiorku,
łyżeczka oleju lnianego,
łyżka oliwy z oliwek,
łyżka soku z cytryny,
sól,
czarny pieprz.
Jak to zrobić?
Komosę przepłukujemy, a następnie gotujemy około 25 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
Myjemy sałatę, pomidorki, paprykę, szczypiorek. Pomidorki przekrawamy na połówki, paprykę kroimy na małe paseczki, szczypiorek siekamy drobno. Oliwki przekrawamy na połówki i wyciągamy z nich pestki.
W małej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, olej lniany, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą i skrapiamy dressingiem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/12/kolorowa-saatka-z-komosa-ryzowa.html