ßßß Cookit - przepis na Kiszenie żuru

Kiszenie żuru

Wykonanie

Ostatni tydzień przed Świętami Wielkanocnymi... czas zaplanować przygotowanie potraw.
Trzeba zdecydować czy żur do żurku lub barszczu kisimy sami czy kupujemy gotowy. Odradzam kupowanie żuru w marketach, gdzie stoi on tam tygodniami i czeka na swoją kolej.
Zdecydowanie zachęcam do zakiszenia swojego żuru, tym bardziej że nie jest to skomplikowane a smak i satysfakcja bezcenne.
Jedni są miłośnikami barszczu na wielkanocnym stole, inni wolą żurek a dzieci zadają pytanie: czym się różni barszcz od żurku? Moja Babcia wytłumaczyła mi dawno temu, że żur do zakwaszenia żurku robi się z mąki żytniej a barszcz z którym gotujemy barszcz biały jest przygotowany z mąki pszennej.
Ciekawą historyjkę znalazłam TU . Dociekliwych zachęcam do przeczytania a sama zabieram się do kiszenia żuru. Najlepszy jest taki 5-dniowy.
Żur wielkanocny
składniki:
100 g mąki żytniej (najlepiej zmielone ziarno żyta)
400 g letniej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Do wyparzonego wrzątkiem litrowego słoja odważyć mąkę żytnią.
Dodać letnią wodę (ja zagotowuję wodę i czekam aż ostygnie)
Dokładnie wymieszać, dodać przyprawy.
Zakryć słój gazą lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Ja mieszam dopiero po dwóch dniach i robię to później 2-3 razy dziennie.
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2015/03/kiszenie-zuru.html