ßßß
składniki:125 g masła65 g miodu (2 łyżki)80 g cukru brązowego35 g karobu50 g ziaren słonecznika30 g rodzynek40 g suszonej żurawiny170 g płatków kukurydzianych80 g płatków owsianych górskich65 g suszonej moreli30 g suszonej śliwki20 g owoców goi20 g płatków migdałowychew. 20 g wiórków kokosowychwykonanie:Prostokątną formę wyłożyć pergaminem.Masło rozpuścić w rondlu, dodać miód i cukier; zagotować na małym ogniu (ostrożnie, żeby nie wykipiało!)Zdjąć z ognia, dodać karob i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Dodać ziarna słonecznika, rodzynki i żurawinę.Morele i śliwki pokroić w paseczki.W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać lekko przestudzone masło z dodatkami i szybko wymieszać.Masę wyłożyć do formy, dobrze docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja dodatkowo obciążyłam masę i wstawiłam do lodówki na noc. Rano pokroiłam na kawałki.
Polecam z dodatkiem filiżanki kawy lub z kubkiem kakao :)Oczywiście nie tylko w Ostatki. To pyszna przekąska na drugie śniadanie w szkole lub w pracy.Smacznego!