ßßß
składniki farszu:75 g płatków owsianych60 g cukru350 g jagódszczypta cynamonuskładniki ciasta z książki „Radość gotowania”:250 g ciepłej wody1 jajko2 łyżki oleju560 g mąki pszennejWykonanie:Jagody przebrać, opłukać, osuszyć; przełożyć do miseczki.Płatki owsiane, cynamon i cukier umieścić w naczyniu Thermomixa, zmielić 12 s. / obr. 8; dodać do jagód i wymieszać delikatnie. Dodatek płatków owsianych nie jest konieczny ale sok z jagód ma gdzie wsiąkać i nie wypływa po przekrojeniu pieroga.Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu Thermomixa w podanej kolejności i wyrobić ciasto 45 s. / Interwał; wyjąć na oprószony mąką blat lub stolnicę ( u mnie mata Tupperware)
Ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy pierożkomanii Tupperware lepić pierogiGotować w dużej ilości osolonej wrzącej wody przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać z dowolnymi dodatkami.U nas z bitą śmietaną, posypane jagodami i cynamonem; przybrane listkami mięty.Mmmm, pycha!