Wykonanie
Jagody mnie dopadły...Chyba raczej ja
jagody...Pyszne są w każdej postaci. Sezon na nie krótki, więc trzeba robić i zjadać.Na pierwszy
plan wzięłyśmy z córką pierogi. Kiedyś to był trud i wolałam robić uproszczoną wersję, czyli kluski z
jagodami i
śmietaną.Ale odkąd mam pomocnika firmy Tupperware, lepienie pierogów to żaden problem.Ciasto robi w niecałą minutę Thermomix :)Farsz to sama przyjemność, zwłaszcza próbowanie, czy już dostatecznie dobry.Lepienie pierogów jest dziecinnie proste, zwłaszcza gdy
młode pokolenie trenuje mięśnie i rozwałkowuje kolejne placki.Taka wspólna praca w kuchni łączy pokolenia. Opowieści, śmiech, wspomnienia...A po godzinie wszyscy domownicy mogą cieszyć się efektem naszej pracy i delektować pysznymi tradycyjnymi pierogami w nowoczesnym wydaniu.Polecam:

składniki farszu:75 g
płatków owsianych60 g
cukru350 g
jagódszczypta
cynamonuskładniki ciasta z książki „Radość gotowania”:250 g ciepłej
wody1
jajko2 łyżki
oleju560 g
mąki pszennejWykonanie:
Jagody przebrać, opłukać, osuszyć; przełożyć do miseczki.
Płatki owsiane,
cynamon i
cukier umieścić w naczyniu Thermomixa, zmielić 12 s. / obr. 8; dodać do
jagód i wymieszać delikatnie. Dodatek
płatków owsianych nie jest konieczny ale sok z
jagód ma gdzie wsiąkać i nie wypływa po przekrojeniu pieroga.Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu Thermomixa w podanej kolejności i wyrobić ciasto 45 s. / Interwał; wyjąć na oprószony
mąką blat lub stolnicę ( u mnie mata Tupperware)


Ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy pierożkomanii Tupperware lepić pierogiGotować w dużej ilości osolonej wrzącej
wody przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać z dowolnymi dodatkami.U nas z
bitą śmietaną, posypane
jagodami i
cynamonem; przybrane listkami
mięty.Mmmm, pycha!