Wykonanie
Witajcie Moi
DrodzyNadszedł i ten ostatni dzień w roku, kiedy to możemy podsumować nasze dokonania, a także dobry moment na noworoczne postanowienia. Taki dzień wymaga więc osłodzenia, a żeby miło spędzić czas i nie głowić się zbyt wiele, dlatego dzisiaj zrobimy tartę
czekoladową z
mandarynkami.Do tarty potrzebne Nam będą:

Składniki na ciasto o średnicy formy 26cmCiasto:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1
żółtko1/4 szklanki
cukru pudru1/2 kostki
masłaMasa:2 tabliczki
gorzkiej czekoladakubek
śmietanki 30%2
jajkacukier waniliowy3
mandarynkiŁączymy
mąkę,
żółtko,
cukier puder i
masło, ucieramy na jednolitą masę po czym wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Następnie smarujemy formę
masłem i wykładamy boki i spód
ciastem. Ciasto pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę
czekoladową. Do garnka wlewamy
śmietankę i dodajemy
czekoladę, po rozpuszczeniu się
czekolady dodajemy ubite
jajka z
cukrem waniliowym.

Podgrzewamy powoli do momentu, gdy masa zgęstnieje. Masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta, po czym układamy kawałki
mandarynek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut nagrzanego do temperatury 160 stopni.

Wystudzoną tartę najlepiej włożyć jeszcze na około godzinędo lodówki, chyba, że już nie możecie się doczekać to możecie zajadać od razu po wystudzeniu.

Ja nie mogłem się do czekać i musiałem spróbować jeszcze przed włożeniem do lodówki, a tymczasem Wam chciałbym życzyć wszystkiego dobrego w Nowym Roku, a przede wszystkim smacznego jedzenia i spełnienia marzeń.