ßßß

Składniki :1 kg maki300 ml mleka260 ml letniej wody50 g świeżych drożdży3 łyżeczki soli ( sól rozpuścić w wodzie)2 łyżeczki cukru4 łyżki stopionego masła lub margarynyPrzygotowanie :Z ciepłego mleka,drożdży ,cukru i mąki zrobić rozczyn (odstawiamy aż się ruszą)podwoją swoją objętość .Do miski sypiemy mąkęrobimy dołek na środku i dodajemywyrośnięty rozczyn ,wodę z solą ,mlekoWyrabiając dodawać ,stopniowo stopiony( letni )tłuszczGdy ciasto będzie już gładkie ,posypać mąka ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia .Gdy ciasto już podwoi swoją objętość formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem odstawić ponownie do wyrośnięciaGdy już podrosną ,nacinamy tępą stroną nożaprawie do spoduSmarujemy wierzch olejemBułki pieczemy około 20-30 minutw nagrzanym piekarniku do 200 stopniNależy pamiętać aby zostawić odstęp między bułkami bo jeszcze urosnąSmacznego !!!