Wykonanie
Dziś przepis na bardzo smaczne
bułki śniadaniowesycące i nienapompowane . Łatwe do wykonania bez potrzeby specjalnych umiejętnościPolecam


Składniki :1 kg
maki300 ml
mleka260 ml letniej
wody50 g świeżych
drożdży3 łyżeczki
soli (
sól rozpuścić w wodzie)2 łyżeczki
cukru4 łyżki stopionego
masła lub
margarynyPrzygotowanie :Z ciepłego
mleka,
drożdży ,
cukru i
mąki zrobić rozczyn (odstawiamy aż się ruszą)podwoją swoją objętość .Do miski sypiemy
mąkęrobimy dołek na środku i dodajemywyrośnięty rozczyn ,
wodę z
solą ,
mlekoWyrabiając dodawać ,stopniowo stopiony( letni )tłuszczGdy ciasto będzie już gładkie ,posypać
mąka ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia .Gdy ciasto już podwoi swoją objętość formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem odstawić ponownie do wyrośnięciaGdy już podrosną ,nacinamy tępą stroną nożaprawie do
spoduSmarujemy wierzch
olejemBułki pieczemy około 20-30 minutw nagrzanym piekarniku do 200 stopniNależy pamiętać aby zostawić odstęp
między bułkami bo jeszcze urosnąSmacznego !!!