Wykonanie
Przygotowując zupełnie inny przepis - roladki z
dorsza i łososiowej pasty, zostało mi trochę tej pasty. Postanowiłam ją wykorzystać, bo nie lubię, gdy coś się marnuje w kuchni, tym bardziej jak jest to
łosoś. Takim sposobem powstały kulki z
łososia i
ryżu, które upiekłam w piekarniku. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na
łososia w innej odsłonie, a już tym bardziej, jeśli macie w domu wybrednego malucha - dla dzieci danie idealne, wystarczy dodać surówkę z
marchewki i obiad jak się patrzy.

Składniki na 4 porcje :100g pokrojonego na kawałki i starannie oczyszczonego z ości fileta z
łososia norweskiego1 niewielka
cebulkałyżka posiekanego świeżego
koperku1
jajko (można dodać dodatkowo
żółtko, czasem zostają z innego dania)szczypta
soli, świeżo zmielony
pieprz do smaku120g
ryżu pełnoziarnistego (ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja używam
ryżu Uncle Bens)

łyżeczka
masła do wysmarowania naczynia żaroodpornegoSurowego
łososia pokrojonego w kostkę,
cebulkę startą na najdrobniejszym sitku tarki i
koperek włożyć do robota kuchennego (blendera), zmiksować na gładką masę (puree). Dodać
jajka, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
papryką, po czym powtórnie zmiksować. Dodać ugotowany i ostudzony
ryż, wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem (
masłem). Kuleczki nakryć pokrywką, albo folią aluminiową i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Kulki można również przygotować na parze, będą delikatniejsze.1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany 23g,
białko: 11g, tłuszcz: 8gSMACZNEGO!