ßßß
Składniki na 8 (sporych) porcji :500g cukinii150g mąki pełnoziarnistej50g cukru (można dodać słodzik lub stewię)50g masła2 jajka1 opakowanie cukru waniliowegopół szklanki mlekałyżka oliwy z oliwekszczypta soliPrzygotowanie jest banalne - w głębokim naczyniu wymieszać mąkę, cukier, jaja, cukier waniliowy, roztopione masło, letnie mleko i szczyptę soli.Dodać cukinie pokrojone na cienkie plasterki (często tarki mają z boku ostrze do talarków, szybko i sprawnie). Wlać ciasto do tortownicy uprzednio wysmarowanej oliwą z oliwek i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasto niewyszukane, ale jednak inne. Świetne na sobotnie popołudnie w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół.1 porcja to ok. 195kcal, węglowodany: 21g, białko: 5g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!Ile to WW? WBT? Diabetycy wyliczają wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT), żeby dobrać odpowiednią dawkę insuliny. Na początku brzmi to groźnie, ale w praktyce to łatwizna. Szybki kurs na podstawie świeżo upieczonego ciasta:1 WW to 10g węglowodanów, zatem kawał ciasta z cukinią to 2WW . 1WBT to 100kcal z tłuszczów i białka. Tłuszcze i białka liczą sobie 4kcal na 1g, czyli 15g (tłuszcze i białko łącznie) x 4kcal = 80kcal. Porcja ciasta zawiera zatem 0,8 WBT .