Wykonanie
Przeprowadzki to świetna okazja do przeglądania książek i dzięki temu wpadł mi w oko ciekawy przepis z książki z toskańskimi
smakami. Oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam, żeby ograniczyć
cukier i tłuszczyk. Przepis jest nazywany "scarpaccia viareggina" i pochodzi z toskańskiego miasta Viareggio, położonego nad morzem i słynącego na całym świecie z karnawału. Przepis ten jest bardzo oryginalny, gdyż do słodkiego ciasta, dodaje się
cukinię. Trudno więc określić czy jest to danie słone czy słodkie, jednak większość źródeł klasyfikuje je jako deser.Ciasto przypomina takie zwykłe, bardzo proste, ucierane sezonowe ciasto, do którego zazwyczaj dodaje się świeże
owoce, z tym, że dodatek
cukinii jest nietypowy i zaskakujący. Warto spróbować.

Składniki na 8 (sporych) porcji :500g
cukinii150g
mąki pełnoziarnistej50g
cukru (można dodać słodzik lub
stewię)50g
masła2
jajka1 opakowanie
cukru waniliowegopół szklanki
mlekałyżka
oliwy z oliwekszczypta
soliPrzygotowanie jest
banalne - w głębokim naczyniu wymieszać
mąkę,
cukier,
jaja,
cukier waniliowy, roztopione
masło, letnie
mleko i szczyptę
soli.Dodać
cukinie pokrojone na cienkie plasterki (często tarki mają z
boku ostrze do talarków, szybko i sprawnie). Wlać ciasto do tortownicy uprzednio wysmarowanej
oliwą z oliwek i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Ciasto niewyszukane, ale jednak inne. Świetne na sobotnie popołudnie w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół.1 porcja to ok. 195kcal, węglowodany: 21g,
białko: 5g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!Ile to WW? WBT? Diabetycy wyliczają wymienniki węglowodanowe (WW) i
białkowo-tłuszczowe (WBT), żeby dobrać odpowiednią dawkę insuliny. Na początku brzmi to groźnie, ale w praktyce to łatwizna. Szybki
kurs na podstawie świeżo upieczonego ciasta:1 WW to 10g węglowodanów, zatem kawał ciasta z
cukinią to 2WW . 1WBT to 100kcal z tłuszczów i
białka. Tłuszcze i
białka liczą sobie 4kcal na 1g, czyli 15g (tłuszcze i
białko łącznie) x 4kcal = 80kcal. Porcja ciasta zawiera zatem 0,8 WBT .