Wykonanie
Już jakiś czas temu wpadłam na pomysł przygotowywania samodzielnie tortilli. To wygodne, bo znam dokładnie jej składniki i nie czytam składu gotowca, doszukując się podejrzanych składników. Moja tortilla jest maksymalnie prosta, wychodząc z założenia, że im mniej składników tym lepiej, robi się całkiem łatwo i co najważniejsze - szybko. Polecam na brak weny obiadowej.
Ciasto:2 szklanki
mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej (kukurydziana też się sprawdzi)4 łyżki
margarynyłyżeczka
soliłyżeczka granulowanego
czosnku1,5 szklanki ciepłej
wodyFarsz:opakowanie mrożonej
meksykańskiej mieszanki warzywnejpuszka krojonych
pomidorów100g
kiełbasy (np.drobiowej)
bazylia,
oregano lub
zioła prowansalskiepieprz,
sólPrzygotować farsz. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki
kiełbaskę, jak się podsmaży wsypać
mrożone warzywa, przykryć i smażyć. Kiedy warzywa będą gotowe, ale nie rozgotowane (al dente) dodać
pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić do smaku
przyprawami. Do farszu można też dodać
mielone mięso (np.
wołowinę) albo pokrojoną
pierś kurczaka, albo przygotować farsz bezmięsny - co kto lubi.Do miski wsypać
mąkę,
sól,
czosnek i dodać
masło. Wyrabiać ręką składniki, powoli dolewając
wodę aż powstanie gładkie ciasto przypominające ciasto na pierogi. Utoczyć z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych kawałków. Następnie uformować z nich kulki i kolejno rozwałkować je na cienkie, okrągłe placki. Ułożyć jeden na drugim i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Następnie smażyć po 2-3 minuty na SUCHEJ (!) patelni teflonowej i ponownie układać na stos przykrywając folią aluminiową. Podawać złożone na pół bądź zwinięte w rożki nadziewając apetycznym farszem.1 tortilla z farszem to ok. 150 kcal, węglowodany 25g,
białko: 5g, tłuszcz: 3g
Aby odjąć tortillom kalorii, zamiast w placki z ciasta, farsz można zawinąć w duże liście
sałaty lodowej. Pychotka!