Wykonanie
Bardzo lubię zupy kremy. Nie tylko ze względu na ich świetny smak, ale także na prostotę i szybkość wykonania. Kiedy nie mam/nie wiem co zrobić na obiad, sięgam po puszki krojonych
pomidorów, których zapas regularnie uzupełniam i już jest zupa. Można do niej dodać
mozzarellę, świetnie sprawdzi się także
kaszka kuskus. Wersja z
kuskusem to ulubiona (zaraz po rosole) zupa mojej małej 2,5-latki. Lubię także inne zupy kremy - na przykład
brokułowy, albo z
pora i
ziemniaków, czy też z pieczonej
papryki. Pomyślałam jednak, że aby urozmaicić trochę zupne menu, połączę ze sobą dwa kremy o odmiennych kolorach - czerwonym i zielonym. Takim prostym sposobem uzyskałam bardzo atrakcyjny zarówno dla oka, jak i dla podniebienia efekt:

Składniki na 2 duże porcje (albo 2 dorosłe + dziecko):1
brokuł1 puszka krojonych
pomidorów (400g)pół opakowania
mozzarelli z zalewy (ok.65g)
bazyliasól,
pieprz do smakułyżka
oleju rzepakowegoPomidory włożyć do rondelka, zagotować. Dodać łyżkę
oleju,
bazylię,
sól i
pieprz do smaku. Chwilę pogotować, zmiksować blenderem na gładką masę.
Brokuła wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać
wody!). Przełożyć do naczynia blendera i zmiksować na gładką masę. Dolewać
wodę z gotowania
brokuła do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji.Zupy kremy nalewać na talerze jednocześnie z dwóch stron. Podawać z kawałkami
mozzarelli.1 porcja to ok. 230kcal, węglowodany: 21g,
białko: 12g, tłuszcze: 11gSMACZNEGO!