Wykonanie
Kuchnia włoska, jak już to podkreślałam wiele
razy, jest jedną z moich ulubionych. Z czym się zwykle kojarzy? Pewnie większość z Was powie, że z pizzą, spaghetti, carbonarą czy też z przepysznym tiramisu. Wszystkie te potrawy są jednak dość kaloryczne i ze względu na dużą zawartość tłuszczu i węglowodanów, niewskazane do spożywania zbyt często przez diabetyków. W jednym z marketów rozpoczął się właśnie włoski tydzień, zainspirowana tematem zapraszam do mnie na bloga w najbliższym czasie na prawdziwą włoską ucztę. Rozpocznę od
cukiniowego spaghetti bolognese, idealnego nie tylko dla diabetyków, ale także dla wszystkich, którzy dbają o linię.
Składniki dla 4 osób :4 małe
cukinie (po max 200g)500g mieszanego
mięsa mielonego1 puszka krojonych
pomidorów (400g)mała
cebulkaząbek
czosnkubazylialiść laurowysól,
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwekkulka
mozzarelli (125g)listki
bazylii do dekoracji
Cebulę i
czosnek zeszklić na łyżce
oliwy. Zdjąć z patelni, dolać łyżkę
oliwy i na tej samej patelni smażyć
mięso. Kiedy
mięso zmieni kolor (na brązowy) dodać zeszkloną wcześniej
cebulkę i
czosnek, puszkę
pomidorów,
liść laurowy,
sól,
pieprz i
bazylię do smaku. Dusić przez około 20 minut.
Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą trójkątnego noża do krojenia
sera. Blanszować kilka minut w osolonym wrzątku (ok. 5 minut), osączyć i nakładać na talerze.Ugotowane plasterki
cukinii podawać z mięsnym sosem i utartą
mozzarellą. Przybrać listkami
bazylii.
1 PORCJA to ok. 325kcal, węglowodany: 14g,
białko: 32g, tłuszcz: 16gSMACZNEGO!