Wykonanie
Piersi kurczaka - niby prosta sprawa, ale łatwo wpaść w rutynę i podawać w kółko "jedno i to samo", bo tak najprościej. Ja rutynie mówię NIE! i zapraszam na
pierś kurczaka zapiekaną z
brokułem pod
serową pierzynką. Warto w kuchni zaopatrzyć się w mniejsze naczynia żaroodporne niż te "rodzinne", które umożliwią pieczenie potrawy dla jednej osoby i podawanie "prosto z pieca". Tu ukłony dla mojego mężulka, który jakiś czas temu zestaw takich naczyń mi sprezentował :) korzystam zatem:

Składniki na 2 porcje :2 pojedyncze
piersi kurczaka (po ok. 150g)300g
brokułów1
cebula1/2 łyżeczki
tymianku2 plastry
szynki prosciutto1 łyżka
oleju125ml białego
wytrawnego wina125ml
bulionu drobiowego100g
śmietany 12%1 łyżka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego30g
żółtego sera
Mięso umyć i osuszyć, oprószyć
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Filety owinąć plastrami
szynki prosciutto i podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni (z łyżką
oliwy) na dużym ogniu. Przełożyć do naczyń żaroodpornych.
Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić i ułożyć wokół
mięsa w naczyniach żaroodpornych.

Na patelni po smażeniu filetów zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę, oprószyć
mąką i chwilę smażyć. Wlać
wino,
bulion i
śmietanę ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu kilka minut. Polać sosem
mięso i
brokuły ułożone w naczyniach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C (160 ° C z termoobiegiem) i zapiekać 30-40 minut.1 porcja to ok. 520kcal, węglowodany: 10g,
białko: 50g, tłuszcze: 26g

Pyszne, jak widać bardzo trudno się powstrzymać ;) SMACZNEGO!