Wykonanie
Casanova, jedna z najbardziej
barwnych postaci XVIII wieku, był nie tylko legendarnym uwodzicielem i kochankiem, ale także wytrawnym znawcą kuchni. Wspomnienia Casanowy i inne jego pisma oddają specyficzny klimat epoki rokoka, typową dla tamtych czasów nieskrywaną zmysłowość i pogoń za przyjemnościami, w szczególności zajmę się przyjemnościami stołu. Casanovę interesowały specjalności
krajów, które odwiedzał. Dla wybranych gości gotował sam (gotujący mężczyzna był wówczas, ale myślę, że to się nie zmieniło do dziś - w dobrym tonie).Dlaczego o nim wspominam? Otóż natrafiłam na książkę z przepisami według receptur Casanowy i chciałabym Was dziś zabrać w podróż rozkoszy podniebienia i uchylić rąbka tajemnicy sztuki uwodzenia przy
stole według Casanowy (z pomocą dania z
królika).Nie wiem czy podziała - na mnie podziałało, bo
królik był obłędny, ale już na mojego
męża nie (jednak się nie zniechęcam,
będę dalej próbować go uwieść jedzeniem) - stwierdził, że nie czuje różnicy
między tą pracochłonną metodą, a szybkim przyrządzeniem dania. Ja jednak zachęcam do spróbowania i własnej oceny, moim zdaniem - bardzo smaczne, wytrawne i wyjątkowe danie.

Składniki na 4 porcje :4 udka
królika (mogą być też grzbiety, albo porcjowany cały
królik, średnio ok. 600g)2 duże
cebule2 ząbki
czosnku1
marchewka1/2
pora150g
boczkuświeży
tymianek i
rozmaryn (po łyżce)
natka pietruszki (łyżka)
goździki (kilka)1 łyżka tłuczonych ziaren
pieprzu500ml
białego winapieprz mielony
sól100g
masłaDzień wcześniej
królika trzeba zamarynować:
Cebulę i
czosnek obrać,
marchewkę i
por obrać i umyć, wszystko pokroić w cienkie talarki.
Boczek pokroić w kostkę. Do dużej porcelanowej miski włożyć
mięso królika, warzywa,
boczek,
zioła i tłuczony
pieprz. Zalać
winem, przykryć i wstawić na noc do lodówki (
mięso musi się marynować minimum 12h).


Dzień konsumpcji:
Królika i kawałki
boczku wyjąć z marynaty. Rozpuścić na patelni
masło i podsmażyć
królika krótko z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 3/4 zalewy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C, przykryć i zapiekać/dusić przez ok . 50minut (w razie potrzeby podlać jeszcze marynatą).



Królika i ka wałki
boczku wyjąć i zostawić w cieple. Wyjąć
zioła. Sos z pieczeni zagotować, po czym p rzetrzeć przez sito i wlać do garnka (zamiast przecierania przez sito, można użyć blendera, efekt jest bardzo zbliżony). Można
królika podawać polanego sosem, albo można go przełożyć do sosu i ponownie zagotować w so sie.


1 PORCJA to ok. 450kcal, węglowodany: 1 0g,
białka: 35g, tłuszcze : 29gOczywiście im mniej sosiku, tym mniej kalo rii, dla teg o dbającym o linię polecam
mięso tylko delikatnie skropić sosem dla smak u, a nie zajadać się głównie sosem. Dodatki we dl e uznania - u mnie były to ziemniaczki, kiszone ogó rki lub surówka z
march ewki.

SMACZNEGO!