Wykonanie
Tak, tak.. nie pomyliłam się w tytule. Gdyby było to możliwe, to najchętniej dałabym Wam najpierw spróbować ciasta, a później powiedzieć z czego jest zrobione. Dziś zaprezentuję ciasto, które nie zawiera
mąki,
cukru, ani utwardzanych tłuszczy. Jestem wielką fanką ciast warzywnych (moim niekwestionowanym faworytem jest ciasto
marchewkowe) i lubię eksperymentować, nawet jeśli nie do końca wierzę, że coś z eksperymentu wyjdzie. Pewnie będzie to nie lada gratka dla niejednego łasucha "na diecie", gdyż tradycyjnie już u mnie - ciasto jest dietetyczne i banalnie proste w wykonaniu. Zresztą zobaczcie sami:

Składniki na 8 porcji:

2
jaja1 puszka
białej fasoli konserwowej90g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
stevii2 łyżki
kakao
Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym albo rozdrobnić i wymieszać za pomocą blendera. Masę wylać do lekko natłuszczonej formy i piec ok. 40min w temperaturze 180 °C (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone). Wyjąć i wystudzić.500 g delikatnego
serka typu philadelphia1 łyżka
steviicukier waniliowywiórki czeko ladowe do posypaniaNa wystudzone ciasto nałożyć zmiksowany
ser ek ze
stevią i
cukrem waniliowym. Posypać delikatnie wiórkami czekoladowymi (to jedyna
czekolada jaka się znajduje w cieście). Schłodzić w lodówce.

1 porcja to ok. 245kcal, węglowodany: 12g,
białko: 8g, tłuszcze: 18g

SMACZNEGO!