Wykonanie
Cukinia potrafi wcielić się w niejedną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem
śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego
ogórka, w południe cieszyć niejedno podniebienie ciepłem zupy lub lecza, a w
porze kolacji – wystąpić w roli à la spaghetti, krojona na cieniutkie
cukiniowe niteczki.
Cukinię można gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, przyrządzać z niej
konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z
pomidorami,
czosnkiem czy
kozim serem.
Przyprawami, które najbardziej pasują do
cukinii, są przede wszystkim
trybula,
bazylia i
mięta.
Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo.Proponuję bardzo smaczne, lekkie i dietetyczne danie, w sam raz na obiad lub kolację w gorący sierpniowy dzień.
Składniki na 4 porcje:1kg
cukinii (obranej, bez gniazda nasiennego, pokrojonej w kostkę)500g
pomidorów (sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę) 3-4 duże
pomidorypo 120g
papryki czerwonej i pomarańczowej/żółtej (
papryki równiez pokroić w kostkę)średnia
marchewka (ok. 50g, zetrzeć na tarce na grubych oczkach)2
cebule (pokroić w piórka lub kostkę)2 łyżki
oliwy z oliweksól,
bazylia,
przyprawa włoskaCebulkę zeszklić na
oliwie, dodać
papryki i utartą
marchewkę, dusić pod przykryciem. Dodać
pomidory i
cukinię, wymieszać dokładnie, doprawić
solą,
bazylią i
przyprawą do kuchni włoskiej. Dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo godzinę.
PORCJA zawiera ok. 140kcal, węglowodany: 20g;
białko: 4g; tłuszcz: 5gSMACZNEGO!