Wykonanie
Czas przygotowania: 80 min. ( oczekiwanie ok. 5 h)Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 29 , 00 złSKŁADNIKI na ciasto kruche:300 g
mąki pszennej200 g
masła (schłodzone)100 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliDodatkowo: *
fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowaSKŁADNIKI na krem do tarty:500 g
serka mascarpone2
żółtka2 łyżki
cukru kryształ2 łyżki
cukru pudru400 ml
śmietanki 30% (schłodzona)1
laska wanilii2 łyżeczki
żelatynySKŁADNIKI na wykończenie ciasta:500 g świeżych
truskawek1 saszetka (75 g)
galaretki truskawkowejPRZYGOTOWANIE ciasta kruchego:Na stolnicę przesiewamy
mąkę z
cukrem pudrem i szczyptą
soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę
masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się ze sobą połączą. Dodajemy
żółtka i zagniatamy. Pamiętajmy, tę czynność przeprowadźmy w miarę szybko, aby nie ogrzewać ciasta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min.PRZYGOTOWANIE kremu
waniliowego do tarty:Do misy przekładamy
żółtka i zasypujemy
cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel
mogel). Pod koniec dodajemy nasiona
wanilii. Dodajemy
serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem.W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną
śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy
cukrem pudrem.
Bitą śmietanę dodajemy do masy
mascarpone i delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną
żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce.PRZYGOTOWANIE tarty z kremem
mascarpone i
truskawkami:Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do
spodu i
boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy
fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu.Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C.Następnie zdejmujemy folię aluminiową i
fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło.Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.* W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy
galaretkę.WYKOŃCZENIE tarty kremem i
truskawkami:Na wystudzone ciasto wykładamy krem
mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone
truskawki lub inne
owoce.
Owoce dokładnie pokrywamy lekko stężałą
galaretką.Tak przygotowaną tartę schładzamy w lodówce. Najlepiej na całą noc i możemy serwować. Smacznego.