ßßß Cookit - przepis na Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone

Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 80 min. ( oczekiwanie ok. 5 h)
Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm
Koszt przygotowania: 29 , 00 zł
SKŁADNIKI na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła (schłodzone)
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa
SKŁADNIKI na krem do tarty:
500 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki cukru pudru
400 ml śmietanki 30% (schłodzona)
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
SKŁADNIKI na wykończenie ciasta:
500 g świeżych truskawek
1 saszetka (75 g) galaretki truskawkowej
PRZYGOTOWANIE ciasta kruchego:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się ze sobą połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Pamiętajmy, tę czynność przeprowadźmy w miarę szybko, aby nie ogrzewać ciasta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min.
PRZYGOTOWANIE kremu waniliowego do tarty:
Do misy przekładamy żółtka i zasypujemy cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem.
W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem.
Bitą śmietanę dodajemy do masy mascarpone i delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce.
PRZYGOTOWANIE tarty z kremem mascarpone i truskawkami:
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu.
Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C.
Następnie zdejmujemy folię aluminiową i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
* W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy galaretkę.
WYKOŃCZENIE tarty kremem i truskawkami:
Na wystudzone ciasto wykładamy krem mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub inne owoce. Owoce dokładnie pokrywamy lekko stężałą galaretką.
Tak przygotowaną tartę schładzamy w lodówce. Najlepiej na całą noc i możemy serwować. Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2015/05/tarta-z-truskawkami-i-waniliowym-kremem.html