ßßß
Kruche ciasto:250g mąki pszennej150g masła75g cukru pudru1 żółtkoszczypta solikrem patissiere z tego przepisutruskawki1 galaretka truskawkowaMąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, szczyptę soli i szybko posiekać nożem.Do tak przygotowanego ciasta dodać żółtko i szybko zagnieść rękami.Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.W tym czasie przygotować krem patissiere i ostudzić.Ciasto rozwałkować na wielkość formy do tarty.Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia na który wysypać suchy ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.Ciasto podpiec w temp 180ºC przez 10 minut po czym ściągnąć obciążenie i papier i dopiec na złoto.Ciasto wystudzić.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Na zimny spód wyłożyć krem patissiere na nim poukładać truskawki.Za pomocą pędzelka tężejącą galaretką posmarować truskawki.Ciasto odstawić do stężenia.

