ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z truskawkami

Krucha tarta z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy w pełni a ja nie zamieściłam żadnego przepisu na ciasto z tymi pysznymi owocami. Dzisiaj pragnę nadrobić zaległości i „biegnę” do Was z pyszną kruchą tartą z kremem patissiere i mnóstwem truskawek pokrytych glazurą z galaretki – oczywiście truskawkowej.
Gorąco polecam! !
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła
75g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
krem patissiere z tego przepisu
truskawki
1 galaretka truskawkowa
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, szczyptę soli i szybko posiekać nożem.
Do tak przygotowanego ciasta dodać żółtko i szybko zagnieść rękami.
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
W tym czasie przygotować krem patissiere i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy do tarty.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia na który wysypać suchy ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.
Ciasto podpiec w temp 180ºC przez 10 minut po czym ściągnąć obciążenie i papier i dopiec na złoto.
Ciasto wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Na zimny spód wyłożyć krem patissiere na nim poukładać truskawki.
Za pomocą pędzelka tężejącą galaretką posmarować truskawki.
Ciasto odstawić do stężenia.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/krucha-tarta-z-truskawkami