Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni a ja nie zamieściłam żadnego przepisu na ciasto z tymi pysznymi
owocami. Dzisiaj pragnę nadrobić zaległości i „biegnę” do Was z pyszną kruchą tartą z kremem patissiere i mnóstwem
truskawek pokrytych glazurą z
galaretki – oczywiście truskawkowej.Gorąco polecam! !
Kruche ciasto:250g
mąki pszennej150g
masła75g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
solikrem patissiere z tego przepisu
truskawki1
galaretka truskawkowaMąkę z
cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne
masło, szczyptę
soli i szybko posiekać nożem.Do tak przygotowanego ciasta dodać
żółtko i szybko zagnieść rękami.Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.W tym czasie przygotować krem patissiere i ostudzić.Ciasto rozwałkować na wielkość formy do tarty.Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia na który wysypać suchy
ryż lub
fasolę w celu obciążenia ciasta.Ciasto podpiec w temp 180ºC przez 10 minut po czym ściągnąć obciążenie i papier i dopiec na złoto.Ciasto wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej
wody i odstawić do lekkiego stężenia.Na zimny spód wyłożyć krem patissiere na nim poukładać
truskawki.Za pomocą pędzelka tężejącą
galaretką posmarować
truskawki.Ciasto odstawić do stężenia.