Dzisiejszy wypiek to idealna propozycja na jesienny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.Czas przygotowania: 90 min.Składniki na formę 23x10 cmKoszt przygotowania: 14 , 00 złSKŁADNIKI:400 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka białego cukru200 g masła lub margaryny4 jajka3 dojrzałe banany200 g gorzkiej czekoladyszczypta solicukier puder ( do posypania)PRZYGOTOWANIE:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy. Banany kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek.Żółtkajajek i cukier miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy pokrojone banany i znów mieszamy.Dosypujemy mąkę na cztery partie. Po każdej porcji mąki, miksujemy na jednolitą masę.Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.