ßßß Cookit - przepis na Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem

Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem

nazwa

Wykonanie

Częstym gościem w naszym codziennym menu jest kurczak. Ale warto zadbać o jego podanie. Znudziły mnie już nudne, monotonne i wszędobylskie filety z kurczaka. Warto urozmaicić formę podania oraz łączenia smaków. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka to zawijasy. Przygotowałem je w aromatycznej marynacie limonkowej. Upieczone w zawinięte plastry boczku z suszonymi pomidorami i szałwią dały wspaniały efekt i smak.
Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla 3 osób
Koszt przygotowania: 19 , 00 zł
SKŁADNIKI:
3 średnie filety z piersi kurczaka
9 plastrów boczku
9 plastrów suszonych pomidorów
świeża szałwia
1/2 limonki
bazylia
papryka słodka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
4 patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy w poprzek na 3 kawałki. Przekładamy mięso do miski i dodajemy oliwę, sok z limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania na ok. 30 min.
Na zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi, a na nim plaster suszonego pomidora. Następnie owijamy plastrem boczku. Owinięte mięso nabijamy na dwa patyczki do szaszłyków i podsmażamy na patelni z obu stron. Tak aby się delikatnie zarumieniły. Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach .
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/03/zawijasy-z-kurczakiem-szawia-i.html