Wykonanie
Sezon
dyniowy trwa. Może
sałatka z dynią? Ale czy
sałatka może być rozgrzewającym jesiennym obiadem lub kolacją? Oczywiście! A to za sprawą
cynamonu i pikantnego peperoncino. Przedstawiam Wam mój przepis na taką jesienną kompozycję.






Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8 , 00 złSKŁADNIKI:300 g dyni2 plastry
szynki parmeńskiejMix
sałat1/2 średniej
czerwonej papryki20 g
sera pleśniowegocebula dymkaćwiartka
cytrynykiełkioliwa z oliwekcynamon,
sól,
pieprz, peperoncinoPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności obieramy
dynie i kroimy ją w półksiężyce. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem
oliwy. Przyprawiamy
solą,
pieprzem, odrobiną
cynamony i paperoncino. Usmażoną
dynię układamy na ręczniku papierowym, by pochłonął tłuszcz.Na talerzu układamy mix
sałat, a na nim usmażoną
dynię. Dodajemy pokrojoną w paseczki
czerwoną paprykę. Dokładamy
ser pleśniowy, posiekaną
dymkę, i podsmażoną
szynkę parmeńską. Na wierzchu układamy
kiełki. Wszystko polewamy
oliwą z oliwek i skrapiamy
sokiem z ćwiartki
cytryny.