ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ryżem preparowanym

Ciasto z ryżem preparowanym

nazwa

Wykonanie

To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia.
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju Kujawski
Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
Masa:
4 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
4 żółtka
sok z połowy cytryny
1,5 margaryny "Kasi"
Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny.
Masa ryżowa:
80 g ryżu preparowanego
1 puszka masy kajmakowej
Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową.
Dodatkowo:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
100 g pestek słonecznika
Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem.
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/06/ciasto-z-ryzem-preparowanym_14.html