Wykonanie
To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej
kawy.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent
oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia.Składniki:
Biszkopt:7
jajek1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju Kujawski
Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli
cukier, utarte
żółtka i wymieszane obie
mąki. Na koniec dodajemy
olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony
biszkopt przekrajamy na dwa blaty.Masa:4 szklanki
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
cukru4
żółtkasok z połowy
cytryny1,5
margaryny "Kasi"Jedną szklankę
mleka łączymy z
żółtkami,
mąką ziemniaczaną i pszenną,
cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki
mleka gotujemy. Na gotujące
mleko wlewamy
budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę
margarynę i do niej dodajemy chłodny
budyń i
sok z cytryny.Masa ryżowa:80 g
ryżu preparowanego1 puszka masy kajmakowej
Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową.Dodatkowo:1 łyżka
masła2 łyżki
cukru100 g pestek
słonecznikaNa patelni przesmażamy
pestki słonecznika z
masłem i
cukrem.Pierwszy blat
biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy
ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem
biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy
pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki.Smacznego!



