ßßß

250 gramów masła ewentualnie margaryny (z masłem o niebo lepsze)400 gramów pełnotłustego mleka w proszku3/4 szklanki mleka lub wody5 łyżek ciemnego kakao1 i 1/3 szklanki cukru1 kopiasta łyżka cukru z wanilią lub waniliowego100 - 120 gramów rozdrobnionych herbatników typu petitkidodatkowo:150 gramów orzechów laskowych100 - 150 gramów herbatnikówewentualnie garść ulubionych bakaliiDo rondla wlać mleko lub wodę, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać oba cukry oraz kakao, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Schłodzić do temperatury ciała.
Potem stopniowo dosypywać mleko w proszku (zrobiłam to na 4 razy) i energicznie mieszać. Masa stopniowo będzie nam gęstniała.
150 gramów herbatników rozdrobnić blenderem na proszek, wsypać do masy i wymieszać (masa będzie bardzo gęsta).

Orzechy laskowe średnio rozdrobnić, a potem podpiec je na suchej patelni przez około 10 minut.UWAGA: Po wyłączeniu gazu orzechy przesypujemy do miseczki, nie zostawiamy ich na patelni, bo nam się przypalą.
Foremkę keksową o wymiarach 28 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Dno wyłożyć 1/4 masy, ugnieść na całej powierzchni, dodać część połamanych na mniejsze kawałki herbatników i posypać częścią podprażonych orzechów, następnie przykryć kolejną częścią masy czekoladowej i znów ugnieść, wyłożyć kolejną część herbatników i orzechów, przykryć kolejną częścią masy etc, czynność powtarzać do wykończenia składników.
Wierzch bloku przyklepać lekko zwilżoną dłonią i wstawić na parę godzin do lodówki do stężenia, smacznego !