Wykonanie
Kolejna domowa
wędlinka, tym razem z dodatkiem
papryki, pychotka :)



500 gramów
łopatki wieprzowej500 gramów
filetów z kurczaka1 średni strąk
czerwonej papryki1 płaska łyżka peklosoli1 łyżeczka
białego pieprzu2 - 3 ząbki
czosnku100 ml przegotowanej
wody w temperaturze pokojowej2 łyżeczki
żelatynyŁopatkę mielimy na najdrobniejszych oczkach.

Kurczaka kroimy w średnią kostkę, następnie lekko rozklepujemy tłuczkiem.

Do miski wrzucamy oba rodzaje
mięsa, zasypujemy peklosolą, mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie
żelatynę mieszamy z
wodą i
przyprawami (
czosnek przeciskamy przez praskę), wlewamy do
mięsa i wyrabiamy dokładnie około 5 minut.
Potem wrzucamy pokrojoną w kosteczkę
paprykę i mieszamy ręką.Masę
mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, ugniatamy delikatnie by wycisnąć powietrze.

Następnie wkładamy do
szynkowaru i ponownie ugniatamy, uważając by nie rozerwać woreczka.

Maszynkę wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.Po tym czasie
szynkę parzymy przez około 2 godziny w temperaturze 80 stopni.O parzeniu
szynki poczytać możemy na przykład TUTAJ, bo zasada jest wszędzie podobna.Następnie schładzamy w lodówce przez kilka - kilkanaście godzin.
