ßßß

1 kg chudego surowego boczku wyłuskanego (mnie trafił się bardzo tłusty, mąż robił zakupy :)sól peklowa2 zmiażdżone ząbki czosnkubiały pieprzmajeranekzalewa:900 ml wody3 - 4 ząbki czosnku (ze skórką)10 ziarenek pieprzu2 kopiaste łyżeczki peklosoli1 liść laurowy1 płaska łyżeczka majeranku4 ziarenka kolendry4 ziarenka jałowcadodatkowo:biały pieprz i majeranek do posypania (po sparzeniu)Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy z jednej strony solą peklową, masujemy palcami by wetrzeć ją w mięso.
Następnie nacieramy je zmiażdżonym czosnkiem i posypujemy dość obficie resztą wymienionych przypraw.
Boczek zwijamy ściśle, obwiązujemy bawełnianym sznureczkiem.
900 ml wody wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy wymienione w zalewie (oprócz peklosoli!), czosnku nie obierajmy ze skórki, tylko przekrawamy go na dwie części. Zalewę gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut, wyłączamy palnik, dodajemy peklosól, mieszamy dokładnie, a potem przecedzamy przez gęste sitko.
Roladę boczkową wkładamy do miski, zalewamy przygotowanym roztworem (ma przykryć mięso), odstawiamy do lodówki na 3 doby.
Po upływie tego czasu roladę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do woreczka, zawiązujemy go bawełnianym sznureczkiem, wkładamy do szynkowaru (pionowo).Nakładamy nasadkę dociskającą, kładziemy sprężynę, zamykamy szynkowar.Parzymy w temperaturze około 80 - 85 stopni przez około 2 godziny i 10 minut.Pamiętajmy, że woda w garnku, w którym umieściliśmy szynkowar ma sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa. Jeśli wyparuje w czasie parzenia, uzupełniamy ją wrzątkiem, który ładnie nam podniesie temperaturę bez kolejnego podgrzewania.Po upływie wyżej wymienionego czasu szynkowar wyjmujemy, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin najlepiej.Kiedy rolada jest już chłodna wyjmujemy ją z maszynki, delikatnie osuszamy i nacieramy roztartym w dłoniach majerankiem i posypujemy pieprzem.UWAGA, jeśli nie mamy szynkowaru boczek po upływie 3 dni peklowania możemy upiec w folii aluminiowej, tak jak TUTAJ .