Wykonanie
Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, do kanapek. Prawdziwa wyżerka dla mięsożerców :)


około 1,3 kg
schabu bez kości2 duże
filety z kurczaka250 gramów
wędzonego boczku (użyłam takiego gotowego w plastrach)2 średnie
marchewki1/3 strąka
paprykiprzyprawa do kurczakasól,
pieprzSchab dokładnie umyć, osuszyć. Poodcinać zewnętrzną warstwę błon.
Ostrym nożem rozciąć wzdłuż na szeroki płat
mięsa o grubości około 1 cm.UWAGA: Zwilżać sobie tłuczek zimną
wodą by nie zrobić dziur.

Posypać
solą i
czarnym pieprzem, odstawić na około 30 minut.W tym czasie
filety z kurczaka umyć, osuszyć.
Polędwiczki odkroić. Pozostałą resztę
mięsa rozkroić wzdłuż tak, by powstały 4 kotlety.
Polędwiczki i kotlety rozbić dość cienko.UWAGA: By
kurczak rozbijał nam się cienko i nie dziurawił, tłuczek zwilżamy w zimnej wodzie.
Mięso obsypać
przyprawą do kurczaka, odstawić na 20 minut.Na rozbitym płacie
schabu ułożyć obok siebie plastry
boczku.
Marchewkę obrać (można wcześniej podgotować ją bez obierania skórki 10 minut w osolonej wodzie), pokroić na cienkie plasterki, poukładać je na
boczku.

Następnie poukładać rozbite plastry
kurczaka, jeden przy drugim, zostawiając jednak około 3 cm wolnego miejsca na wąskim końcu rolady.
Paprykę umyć, pokroić na wąskie paseczki, poukładać na
mięsie z kurczaka.

Roladę zwinąć wzdłuż krótszego(!)
boku, robić to bardzo powoli, ale dokładnie i ściśle.

Następnie roladę obwiązać bawełnianym sznureczkiem spożywczym.

Zawinąć w folię aluminiową.
Potem ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia wlać taką ilość zimnej
wody, by sięgała około 3 cm powyżej ścianek naczynia.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy na środkowym poziomie przez około 1 godzinę i 40 minut (funkcja grzania góra - dół).Na około 20 - 25 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry i podpiekamy
mięso z wierzchu.UWAGA: Nie radzę piec rolady w rękawie do pieczenia ! Wyjdzie suchy wiór !

