ßßß

około 1,3 kg schabu bez kości2 duże filety z kurczaka250 gramów wędzonego boczku (użyłam takiego gotowego w plastrach)2 średnie marchewki1/3 strąka paprykiprzyprawa do kurczakasól, pieprzSchab dokładnie umyć, osuszyć. Poodcinać zewnętrzną warstwę błon. Ostrym nożem rozciąć wzdłuż na szeroki płat mięsa o grubości około 1 cm.UWAGA: Zwilżać sobie tłuczek zimną wodą by nie zrobić dziur.
Posypać solą i czarnym pieprzem, odstawić na około 30 minut.W tym czasie filety z kurczaka umyć, osuszyć. Polędwiczki odkroić. Pozostałą resztę mięsa rozkroić wzdłuż tak, by powstały 4 kotlety. Polędwiczki i kotlety rozbić dość cienko.UWAGA: By kurczak rozbijał nam się cienko i nie dziurawił, tłuczek zwilżamy w zimnej wodzie.Mięso obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 20 minut.Na rozbitym płacie schabu ułożyć obok siebie plastry boczku.
Marchewkę obrać (można wcześniej podgotować ją bez obierania skórki 10 minut w osolonej wodzie), pokroić na cienkie plasterki, poukładać je na boczku.
Następnie poukładać rozbite plastry kurczaka, jeden przy drugim, zostawiając jednak około 3 cm wolnego miejsca na wąskim końcu rolady.Paprykę umyć, pokroić na wąskie paseczki, poukładać na mięsie z kurczaka.
Roladę zwinąć wzdłuż krótszego(!) boku, robić to bardzo powoli, ale dokładnie i ściśle.
Następnie roladę obwiązać bawełnianym sznureczkiem spożywczym.
Zawinąć w folię aluminiową. Potem ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia wlać taką ilość zimnej wody, by sięgała około 3 cm powyżej ścianek naczynia.Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy na środkowym poziomie przez około 1 godzinę i 40 minut (funkcja grzania góra - dół).Na około 20 - 25 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry i podpiekamy mięso z wierzchu.UWAGA: Nie radzę piec rolady w rękawie do pieczenia ! Wyjdzie suchy wiór !
