Wykonanie
Robiłam ją 3
razy pod rząd, tak nam smakowała ! Delikatne
mięsko z wyraźnym posmakiem
sera i
pieczarkowym aromatem, dla nas to połączenie idealne :)). Polecam każdemu !Przepis pochodzi stąd .

ciasto
serowo -
majonezowe:3
jaja280 gramów
sera żółtego ( użyłam Goudy)3 łyżki ( z górką) gęstego
majonezu ( użyłam z
Winiar)nadzienie
pieczarkowe:350 gramów
pieczarek1 średnia
cebula1 średnie
jajo1 - 2 łyżki
bułki tartejodrobinka
soliczarny pieprzdodatkowo:2 duże
filety drobiowe ( łącznie około 600 - 650 gramów)ulubiona
przyprawa do kurczaka2 płaskie łyżki
oleju do wysmarowania papieru do pieczenia
Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzany
olej, wysmażamy, kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy posiekaną drobno
cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia
cebuli, przyprawiamy (zwracam uwagę na małą ilość
soli). Farsz odcedzamy z
oleju i przekładamy na talerzyk. Po wystudzeniu wbijamy
jajo i dodajemy
bułkę tartą, mieszamy dokładnie.

Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż tak, by powstały nam 4 kawałki
mięsa, cienko je rozbijamy, przyprawiamy, odstawiamy do lodówki.

Teraz przystępujemy do robienia ciasta.
Ser ścieramy na drobnych oczkach.
Jaja rozkłócamy widelcem, dodajemy
majonez, mieszamy dokładnie łyżką (robiłam to na średnich obrotach miksera, ale uważajmy, by
jaja się nie spieniły za bardzo).Dodajemy
ser i mieszamy łyżką.

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który cienko smarujemy
olejem.Masę
majonezowo -
serową rozprowadzamy równomiernie cienką (!) warstwą po papierze ( aby ułatwić sobie robotę, możemy łyżkę maczać w zimnej wodzie, jednak uważamy by nie przenieść zbyt dużowilgoci na powierzchnię ciasta).

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 30 minut ( funkcja góra - dół), do jego delikatnego zezłocenia.

Zaraz po wyjęciu z pieca delikatnie odrywamy papier od ciasta.Kładziemy je na blacie i na 3/4 ( nawet troszkę więcej) jego powierzchni układamy przyprawione
mięso. Pomiędzy kawałkami filetu nie może być przerw. Na końcu ciasta układamy farsz
pieczarkowy w formie "wałka".

Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z
pieczarkami ( róbmy to ściśle, ale z wyczuciem).
Potem zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja góra - dół).

UWAGA: Papier po końcowym upieczeniu rolady odrywamy wtedy kiedy ma ona już temperaturę pokojową.Po ostudzeniu kroimy na plastry.

