Wykonanie
Błyskawiczne, ogromnie sycące i przepyszne kotlety. Posmakują dzieciom jak i dorosłym. Można do nich dodać podsmażone z
cebulką pieczarki. Z podanej porcji wychodzi około 10 placuszków. Smakują dobrze również na zimno, do
chlebka.

dwa
filety drobiowe ( około 600 g)300 gramów
sera żółtego (dałam edamski)3 średnie
jaja3 łyżki
mąki ziemniaczanej ( z małą górką)2 kopiaste łyżki gęstego
majonezu ( użyłam
Winiary)
przyprawa do kurczaka1 - 2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)siekana
zieleninaFilety umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm kosteczkę. Wrzucić do miski, obsypać średnio obficie
przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut.
Ser zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do
kurczaka.
Jaja rozkłócić z
majonezem, dodać
mąkę ziemniaczana, ewentualnie zmiażdżony
czosnek i
zieleninę, wymieszać dokładnie (ja wszystko krótko zmiksowałam na średnich obrotach).Do masy dodać
mięso i
ser, wymieszać łyżką.Na sporą ilość rozgrzanego
oleju kłaść placuszki z 1 kopiastej łyżki masy, smażyć na złoto z obu stron ( na średnim ogniu pod prykryciem), odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


