ßßß
0,5 kg mąki pszennej2 łyżki oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka soli230 gramów chudego twarogu300 ml ciepłego (lecz nie gorącego) mleka7 gramów suchych drożdży + 1 łyżeczka cukrudodatkowo:1 roztrzepano jajo + 2 łyżki mleka do posmarowaniaulubiona posypka ( u mnie czarnuszka i sezam)Drożdże przesiać z mąką, solą i cukrem, stopniowo dodawać twaróg, mleko zagniatając elastyczne ciasto. Ostatecznie ciasto ma się leciutko lepić, jeśli lepi się mocno, podsypać maksymalnie 1 łyżką mąki.Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 - 9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozkłóconym jajem z dodatkiem mleka, posypać ziarenkami.
Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
