Wykonanie
Znakomite, bardzo puszyste
bułki. Świetnie trzymają świeżość. Idealne zarówno z ulubioną
konfiturą, nutellą lub
szynką.

0,5 kg
mąki pszennej2 łyżki
oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka
soli230 gramów chudego
twarogu300 ml ciepłego (lecz nie gorącego)
mleka7 gramów suchych
drożdży + 1 łyżeczka
cukrudodatkowo:1 roztrzepano
jajo + 2 łyżki
mleka do posmarowaniaulubiona posypka ( u mnie
czarnuszka i
sezam)
Drożdże przesiać z
mąką,
solą i
cukrem, stopniowo dodawać
twaróg,
mleko zagniatając elastyczne ciasto. Ostatecznie ciasto ma się leciutko lepić, jeśli lepi się mocno, podsypać maksymalnie 1 łyżką
mąki.Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 - 9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozkłóconym
jajem z dodatkiem
mleka, posypać ziarenkami.

Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.

