Wykonanie

Zapach
chleba, to jeden z moich ulubionych zapachów w kuchni. A smak ciepłego, domowego,
chleba z
masłem, to coś, czego nie da się opisać słowami. Dla mnie
pieczywo jest podstawą mojego menu - właściwie nie wyobrażam sobie jadłospisu bez
pieczywa.Dawno nie robiłam sama
chleba, a że jutro czeka mnie króciutka hospitalizacja, to postanowiłam zaszyć się w kuchni - powrócić do starych, dobrych zwyczajów i dziś upiekłam pachnący
chleb!Przepis, który podaję jest zmodyfikowanym przepisem, który kiedyś znalazłam w
sieci (o ile dobrze pamiętam, to na kwestii smaku).Potrzebujemy:15g świeżych
drożdży870g
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki ciepłego
mleka1
jajkołyżka
sezamu4 łyżki
ziaren słonecznika2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru3/4 łyżeczki
czarnuszki (opcjonalnie)1. Kruszymy
drożdże, dodajemy
cukier i rozpuszczamy w 1/3 szklanki
mleka. Mieszamy do rozpuszczenia
drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.2. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
słonecznik. Dodajemy
drożdże i resztę
mleka. Mieszamy i ugniatamy ciasto (10-15 minut).3. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 80 minut (w połowie czasu ugniatamy raz ciasto ręką).4. Przekładamy ciasto do keksówki i przykrywamy ponownie ściereczką do wyrośnięcia (aż po samą górę keksówki) na około 100 minut.5.
Jajko roztrzepujemy w miseczce. Dodajemy
sezam i
czarnuszkę. Wierzch
chleba smarujemy miksturą.6. Wkładamy
chleb do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut (aż będzie złoto-brązowy na wierzchu).7. Wyciągamy o zostawiamy do ostygnięcia.U nas w domu punkt 7 nigdy nie jest respektowany. Zawsze kroimy gorący
chleb i jemy z rozpuszczającym się
masłem - pychota!