ßßß
1 kg kiszonej młodej kapusty600 gramów łopatki wieprzowej250 gramów wędzonego boczku350 gramów pieczarek4 średnie pomidory3 duże cebule ( dwie do mięsa, jedna do pieczarek)sól, pieprz (optymalnie w ziarenkach)2 liście laurowe, ostra i słodka papryka2 szczypty kminku (opcjonalnie)Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, następnie zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować do miękkości (wywar w połowie gotowania uzupełnić, ale na koniec nie wylewać).Kapustę odcisnąć, przelać wrzątkiem obficie, ostudzić, odcisnąć (pozbywamy się w ten sposób goryczki, która w młodej kapustce kiszonej zwykle występuje), ewentualnie pokroić. Zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, kminek, resztę przypraw i gotować do miękkości.Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki.Kiedy kapusta będzie już prawie gotowa, boczek kroimy na paseczki, podsmażamy do zrumienienia, wrzucamy do kapusty.Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy razem z cebulą, wrzucamy do kapusty.Na koniec dodajemy pomidory, gotujemy wszystko razem około 10 minut, doprawiamy i gotowe.
