Wykonanie
Miał być bigos, ostatecznie wyszło mi
mięsko z dodatkiem
kapusty. Podaję wersję z mniejszą ilością dodatków ;-)
Suma sumarum, pyszności :)

1 kg kiszonej
młodej kapusty600 gramów
łopatki wieprzowej250 gramów
wędzonego boczku350 gramów
pieczarek4 średnie
pomidory3 duże
cebule ( dwie do
mięsa, jedna do
pieczarek)
sól,
pieprz (optymalnie w ziarenkach)2
liście laurowe, ostra i
słodka papryka2 szczypty
kminku (opcjonalnie)
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć z
cebulą, następnie zalać
wodą, dodać
przyprawy, ugotować do miękkości (
wywar w połowie gotowania uzupełnić, ale na koniec nie wylewać).
Kapustę odcisnąć, przelać wrzątkiem obficie, ostudzić, odcisnąć (pozbywamy się w ten sposób goryczki, która w
młodej kapustce kiszonej zwykle występuje), ewentualnie pokroić. Zalać
wywarem z
mięsa, dodać
liście laurowe,
kminek, resztę przypraw i gotować do miękkości.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki.Kiedy
kapusta będzie już prawie gotowa,
boczek kroimy na paseczki, podsmażamy do zrumienienia, wrzucamy do
kapusty.
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy razem z
cebulą, wrzucamy do
kapusty.Na koniec dodajemy
pomidory, gotujemy wszystko razem około 10 minut, doprawiamy i gotowe.

