ßßß
forma 26x30 cmtortownica 26 – 28 cm lub dwie keksówki 10x25 cm3 szklanki mąki pszennej tortowej0,5 litra kefiru naturalnego (500 gramów)1 szklanka cukru120 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeśli lubicie)3 łyżki kakao3 pełne łyżki dowolnego dżemu lub powideł2 płaskie łyżki (to nie pomyłka) sodypolewa czekoladowa lub cukier puderDo dużej michy wsypać mąkę, sodę, przemieszać. Następnie wlać kefir, dodać dżem, kakao, cukier, cynamon (opcjonalnie), czyli całą resztę składników, dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać wierzch. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem, smacznego :)
