Wykonanie
Ciasto jest cudowne, wilgotne, szybkie, tanie, pyszne !!!Polecam również murzynka z powidłami, pycha !!!

forma 26x30 cmtortownica 26 – 28 cm lub dwie keksówki 10x25 cm3 szklanki
mąki pszennej tortowej0,5 litra
kefiru naturalnego (500 gramów)1 szklanka
cukru120 gramów stopionego, schłodzonego
masła lub
margaryny1 łyżeczka
cynamonu (opcjonalnie, jeśli lubicie)3 łyżki
kakao3 pełne łyżki dowolnego
dżemu lub powideł2 płaskie łyżki (to nie pomyłka)
sodypolewa czekoladowa lub
cukier puderDo dużej michy wsypać
mąkę,
sodę, przemieszać. Następnie wlać
kefir, dodać
dżem,
kakao,
cukier,
cynamon (opcjonalnie), czyli całą resztę składników, dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą lub
kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać wierzch. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą lub po prostu posypać
cukrem pudrem, smacznego :)

