Wykonanie
Przepyszne wydanie popularnego kotleta, wzbogacone warzywami i
grzybkami :)Przepis stąd .

4 grubsze kotlety
schabowe bez kości dobrze rozklepane2 rozbełtane
jajka do obtoczenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów
mieszanka warzywna na wierzch kotleta:300 g pokrojonych
pieczarek2 posiekane średnie
cebule1 średniej wielkości
czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę1 większy przeciśnięty ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichew. swoje ulubione
ziołasól i
pieprz do smaku
olej do smażeniagarść tartego
żółtego sera na koniec (dałam edamski)
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym
olejem, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodać posiekaną
cebulę i
paprykę, chwilkę smażyć często mieszając.Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty
czosnek i
zioła, wymieszać i odstawić.Teraz zrobić kotlety : rozklepany
schab posypać
solą i
pieprzem, obtoczyć w
jajku i
bułce tartej, włożyć na patelnię z rozgrzanym
olejem,smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywka i posypać tartym
serem.Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i smażyć aż do rozpuszczenia się
sera.
