ßßß
przepis stąd z moimi zmianami470 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)40 gramów drożdży100 ml ciepłego mleka2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka cukru do rozczynu60 gramów stopionego, schłodzonego masła2 jaja + 150 gramów serka mascarponekruszonka:2 łyżki miękkiego masła3 łyżki cukru2 kopiaste łyżki mąki pszennejdodatkowo:1 roztrzepane jajo do posmarowania drożdżówkimak i sezam do posypania środkaSerek mascarpone wyjąć z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem, by się ogrzał.W mleku rozprowadzić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".Mąkę przesiać z pozostałymi cukrami, dodać jaja, serek, rozczyn, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto. Wsadzić je do omączonej miski i odstawić do podwojenia objętości.Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, wsadzić do lodówki.Następnie krótko zagnieść, przenieść na papier do pieczenia, wywałkować około o średnicy około 30 cm.Na środku odcisnąć szklanką koło (uważać, by nie przeciąć spodu).Potem naciąć koło na 8 części.
Każdą z części skręcić w spiralkę jeden lub dwukrotnie.Ciasto posmarować roztrzepanym jajem.
Następnie środek drożdżówki posypać makiem i sezamem, poskręcane części boczne posypać kruszonką.
Ciasto delikatnie wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia ciasta, u mnie około 27 minut.
