Wykonanie
Serek daje jej delikatność i śmietankowość w smaku, bardzo polecam :)

przepis stąd z moimi zmianami470 gramów
mąki pszennej (użyłam tortowej)40 gramów
drożdży100 ml ciepłego
mleka2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
cukru do rozczynu60 gramów stopionego, schłodzonego
masła2
jaja + 150 gramów
serka mascarponekruszonka:2 łyżki miękkiego
masła3 łyżki
cukru2 kopiaste łyżki
mąki pszennejdodatkowo:1 roztrzepane
jajo do posmarowania drożdżówki
mak i
sezam do posypania środka
Serek mascarpone wyjąć z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem, by się ogrzał.W
mleku rozprowadzić
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałymi
cukrami, dodać
jaja,
serek, rozczyn, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto. Wsadzić je do omączonej miski i odstawić do podwojenia objętości.Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, wsadzić do lodówki.Następnie krótko zagnieść, przenieść na papier do pieczenia, wywałkować około o średnicy około 30 cm.Na środku odcisnąć szklanką koło (uważać, by nie przeciąć
spodu).
Potem naciąć koło na 8 części.

Każdą z części skręcić w spiralkę jeden lub dwukrotnie.Ciasto posmarować roztrzepanym
jajem.

Następnie środek drożdżówki posypać
makiem i
sezamem, poskręcane części boczne posypać kruszonką.

Ciasto delikatnie wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia ciasta, u mnie około 27 minut.

