ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: zupa groszkowo - pieczarkowa (błyskawiczna)

z cukrem pudrem: zupa groszkowo - pieczarkowa (błyskawiczna)

nazwa

Wykonanie

Szybka, pożywna, pachnąca wędzonką zupa, z czosnkowymi grzankami...pychotka :)
1 puszka groszku
150 gramów wędzonego boczku
150 - 200 gramów pieczarek
250 - 300 gramów mrożonej włoszczyzny
1 mała cebula
vegeta, pieprz czarny, maggi do smaku
siekany koperek
grzanki:
2 - 3 pokrojone kajzerki
2 łyżki masła
1 - 2 ząbki czosnku
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć w głębokim rondlu na odrobinie masła, kiedy wytracą sok i będą się smażyć, dodać posiekaną cebulę, smażyć całość mieszając do jej zeszklenia, następnie wrzucić mrożoną włoszczyznę, podlać 3 szklankami wrzątku, dodać vegetę, sól i pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
Następnie do warzyw wrzucić groszek (może być wraz z zalewą), dodać boczek, zagotować, wyłączyć gaz, doprawić maggi.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z miękkim masłem, posmarować pieczywo, zapiec w piekarniku na chrupko. (10 minut w 210 stopni).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/zupa-groszkowo-pieczarkowa-byskawiczna.html