Wykonanie
Szybka, pożywna, pachnąca wędzonką zupa, z czosnkowymi grzankami...pychotka :)

1 puszka
groszku150 gramów
wędzonego boczku150 - 200 gramów
pieczarek250 - 300 gramów
mrożonej włoszczyzny1 mała
cebulavegeta,
pieprz czarny,
maggi do smakusiekany
koperekgrzanki:2 - 3 pokrojone
kajzerki2 łyżki
masła1 - 2 ząbki
czosnkuPieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć w głębokim rondlu na odrobinie
masła, kiedy wytracą sok i będą się smażyć, dodać posiekaną
cebulę, smażyć całość mieszając do jej zeszklenia, następnie wrzucić
mrożoną włoszczyznę, podlać 3 szklankami wrzątku, dodać
vegetę,
sól i
pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.Następnie do warzyw wrzucić
groszek (może być wraz z zalewą), dodać
boczek, zagotować, wyłączyć gaz, doprawić
maggi.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z miękkim
masłem, posmarować
pieczywo, zapiec w piekarniku na chrupko. (10 minut w 210 stopni).