ßßß
1 puszka groszku150 gramów wędzonego boczku150 - 200 gramów pieczarek250 - 300 gramów mrożonej włoszczyzny1 mała cebulavegeta, pieprz czarny, maggi do smakusiekany koperekgrzanki:2 - 3 pokrojone kajzerki2 łyżki masła1 - 2 ząbki czosnkuPieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć w głębokim rondlu na odrobinie masła, kiedy wytracą sok i będą się smażyć, dodać posiekaną cebulę, smażyć całość mieszając do jej zeszklenia, następnie wrzucić mrożoną włoszczyznę, podlać 3 szklankami wrzątku, dodać vegetę, sól i pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.Następnie do warzyw wrzucić groszek (może być wraz z zalewą), dodać boczek, zagotować, wyłączyć gaz, doprawić maggi.Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z miękkim masłem, posmarować pieczywo, zapiec w piekarniku na chrupko. (10 minut w 210 stopni).