Wykonanie
Krokiety z
mięsem stanową bardzo smaczne i pożywne danie. Jego zaletą jest również to, że
mięso możemy przygotować sobie np. dzień wcześniej, a drugiego dnia nadziać naleśniki. To potrawa, która świetnie nadaje się także do odgrzewania. Ponieważ większość osób ma swój ulubiony przepis na naleśniki, podaję tutaj tylko nadzienie. Tego samego nadzienia można użyć jako farsz do pierogów.

500 g
łopatki wieprzowej250 g
mięsa wołowego na gulasz100-150 g
boczku wędzonego lub wędzonego parzonego2
cebule1 łyżka
masłaczarny pieprzsólzestaw warzyw na rosół lub ew.
vegetaW garnku zagotować
wodę wraz z warzywami. Dzięki temu po ugotowaniu
miesa otrzymamy pyszny
bulion, do którego wystarczy
potem ugotować
makaron i mamy gotowy rosół na obiad lub bazę do innej zupy.Do gotującej się
wody włożyć pokrojone w kostkę
mięso wieprzowe i wołowe. Gotować, aż
mięso będzie miękkie, ok. 1,5 godziny.Ugotowane
mięso zemleć.Na patelni na niewielkiej ilości
oleju zrumienić obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz z drobno pokrojonym
boczkiem. Pod sam koniec smażenia dodać łyżkę
masła.
Cebulę z
boczkiem dodać do zmielonego
mięsa, doprawić do smaku
czarnym pieprzem i
solą, dobrze wymieszać. Spróbować -
mięso powinno
mieć wyrazisty smak.Jeśłi masa jest zbyt sucha, dodawać ostrożnie po trochu
bulionu od gotowania
mięsa, aż do osiągnięcia właściwej konsystencji.Na każdym naleśniku układać ok. 1 czubatej łyżki nadzienia. Naleśniki zwijać luźno, ponieważ
mięso podczas późniejszego podgrzewania zwiększa objętość i naleśniki mogłyby popękać.Gotowe krokiety obsmażamy na patelni.Z tej ilości wychodzi 8-10 krokietów.