Wykonanie
Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z
mięsem z rosołu,
boczkiem i
cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z
miksem chrupiących, świeżych
sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-)Na 4 porcje:1/2 dużego opakowania
ciasta francuskiego200 g
wędzonego boczku150 g
mięsa wołowego z rosołu2 duże
cebule1 łyżka
smalcupieprz czarnyCebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym
smalcu z niewielką ilością
wody. Odcedzone z rosołu
mięso mielimy razem z
boczkiem i
cebulą.Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową, na którą wykładamy
mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na
mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na
mięsie pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie.Gotową plecionkę posypujemy
czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia).SMACZNEGO :-)