ßßß Cookit - przepis na zapiekanka twarożkowa

zapiekanka twarożkowa

nazwa

Wykonanie

Przepyszna delikatna zapiekanka, jeśli lubicie naleśniki, serniki, będzie Wam bardzo smakować. Jest błyskawiczna, tania i banalnie prosta, idealna dla zabieganych, ale bardzo głodnych :)
Polecam również ryż z jabłkami .
250 gramów suchego makaronu większego kalibru
250 gramów twarogu półtłustego
4 jaja
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
100 gramów stopionego, schłodzonego masła
0,5 szklanki cukru + 1 kopiasta łyżka
1 płaska łyżka cukru waniliowego
skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
szczypta soli do gotowania makaronu
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie odcedzić, lekko schłodzić.
Twaróg (w kostce) wrzucić do miski, dolać masło, sok, mleko, dosypać cukry, wbić 4 jaja, dodać skórkę z cytryny (opcjonalnie), wszystko zmiksować na jednolitą masę (będzie rzadka, robiłam to blenderem i dzięki temu twarogu nie musiałam mielić).
Do masy wrzucić makaron, wymieszać.
Do natłuszczonej formy żaroodpornej (ja robiłam to w formie do tarty o średnicy 26 cm, ale z podwyższonym brzegiem). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać dopóki powierzchnia zapiekanki się nie zezłoci, można sobie bardziej lub mniej przypiec, wg uznania.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-twarozkowa.html