ßßß
250 gramów suchego makaronu większego kalibru250 gramów twarogu półtłustego4 jaja0,5 szklanki mleka0,5 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego100 gramów stopionego, schłodzonego masła0,5 szklanki cukru + 1 kopiasta łyżka1 płaska łyżka cukru waniliowegoskórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)szczypta soli do gotowania makaronuMakaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie odcedzić, lekko schłodzić.Twaróg (w kostce) wrzucić do miski, dolać masło, sok, mleko, dosypać cukry, wbić 4 jaja, dodać skórkę z cytryny (opcjonalnie), wszystko zmiksować na jednolitą masę (będzie rzadka, robiłam to blenderem i dzięki temu twarogu nie musiałam mielić).Do masy wrzucić makaron, wymieszać.Do natłuszczonej formy żaroodpornej (ja robiłam to w formie do tarty o średnicy 26 cm, ale z podwyższonym brzegiem). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać dopóki powierzchnia zapiekanki się nie zezłoci, można sobie bardziej lub mniej przypiec, wg uznania.