Wykonanie
Przepyszna delikatna zapiekanka, jeśli lubicie naleśniki, serniki, będzie Wam bardzo smakować. Jest błyskawiczna, tania i banalnie prosta, idealna dla zabieganych, ale bardzo głodnych :)Polecam również
ryż z jabłkami .

250 gramów suchego
makaronu większego kalibru250 gramów
twarogu półtłustego4
jaja0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
soku pomarańczowego lub
jabłkowego100 gramów stopionego, schłodzonego
masła0,5 szklanki
cukru + 1 kopiasta łyżka1 płaska łyżka
cukru waniliowegoskórka starta z połowy
cytryny (opcjonalnie)szczypta
soli do gotowania
makaronuMakaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie odcedzić, lekko schłodzić.
Twaróg (w kostce) wrzucić do miski, dolać
masło, sok,
mleko, dosypać
cukry, wbić 4
jaja, dodać
skórkę z cytryny (opcjonalnie), wszystko zmiksować na jednolitą masę (będzie rzadka, robiłam to blenderem i dzięki temu
twarogu nie musiałam mielić).Do masy wrzucić
makaron, wymieszać.Do natłuszczonej formy żaroodpornej (ja robiłam to w formie do tarty o średnicy 26 cm, ale z podwyższonym brzegiem). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać dopóki powierzchnia zapiekanki się nie zezłoci, można sobie bardziej lub mniej przypiec, wg uznania.